top of page
Τι είναι η τεχνική Manual Therapy ;
ο ρόλος της στην φυσικοθεραπεία και στην Φυσική Αποκατάσταση
fig-ch06-02.jpg

Είναι η χρήση εξειδικευμένων τεχνικών ανάλυσης της κίνησης της σπονδυλικής στήλης, αλλά και της στάσης και βάδισης  μπορεί να δώσει σημαντικά κλινικά στοιχεία για την σωστή προσέγγιση και την στοχευμένη θεραπεία στο πρόβλημα.
 

Το manual therapy είναι ένα σύνολο δια χειρός τεχνικών
 

Το manual therapy είναι ένα σύνολο διαγνωστικών και θεραπευτικών τεχνικών οι οποίες εφαρμόζονται με τα χέρια και συνοδεύονται από την άρτια και λεπτομερή λήψη ιστορικού και το συγκεκριμένα αιτιολογημένο θεραπευτικό πλάνο.
 

Ο στόχος μετατοπίζεται από την απλή ανακούφιση στην λύση των πραγματικών αιτιών του προβλήματος. Για αυτό και η χρήση μηχανημάτων ελαχιστοποιείται και τη θέση τους παίρνουν τεχνικές κινητοποίησης και στοχευμένη άσκηση.

Το manual therapy θέλει τον ασθενή σε ενεργητικό ρόλο.

Για αυτό και από τις πρώτες κιόλας συνεδρίες ο ασθενής καλείται να συμμετέχει σε ενργητικό πρόγραμμα ασκήσεων ενδυνάμωσης αλλά και επανεκπαίδευσης με στόχο την αλλαγή πιθανών λανθασμένων κινητικών και στατικών προτύπων.

το αυχενικό σύνδρομο είναι απο τα συνηθέστερα περιστατικά που αντιμετωπίζονται με manual therapy
 

Γιατί το manual therapy θεωρείται τόσο μοναδική τεχνική;

Η μοναδικότητα της συγκεκριμένης τεχνικής έγκειται στο γεγονός πως είναι ολοκληρωμένη και εμπεριστατωμένη.

Ξεκινά με λεπτομερή αξιολόγηση, και χρησιμοποιεί αποδεδειγμένες δοκιμασίες.

Βασίζεται σε αντικειμενικά αλλά και υποκειμενικά (από την πλευρά του ασθενούς) ευρήματα ενώ λαμβάνει υπόψιν και ψυχοκοινωνικά στοιχεία που πιθανόν προκύψουν από την αξιολόγηση.
 

Όλα αυτά συνθέτουν τον κλινικό συλλογισμό πάνω στο οποίο χτίζεται το θεραπευτικό μοντέλο, με συγκεριμένα στάδια, επαναξιολογήσεις και καθορισμένη διάρκεια και κόστος με μεγάλη ακρίβεια.

Ο θεραπευτής γνωρίζει πολύ καλά τι αγγίζει, τι κινητοποιεί και ποιο είναι το αναμενόμενο αποτέλεσμα.

Τα μηχανήματα χρησιμοποιούνται απλά και μόνο για ανακούφιση από τον πόνο.

Με το manual therapy μπορούν να αντιμετωπιστούν προβλήματα σπονδυλικής στήλης και άκρων
 

Πότε εφαρμόζεται το manual therapy;

Στο Manual Therapy χρησιμοποιούνται τεχνικές με τα χέρια που εξετάζουν και αξιολογούν – αποκαθιστούν όπου είναι απαραίτητο:

  • Αρθρικές κινήσεις της σπονδυλικής στήλης σε όλα τα επίπεδα αυτής

  • Αρθρικές κινήσεις άκρων αλλά και μικρότερων περιοχών όπως της κάτω γνάθου (συχνή αιτία πονοκεφάλου)

  • Κινητικότητα νευρικού ιστού – νευροδυναμική συμπεριφόρά σε παθολογίες όπου εμπλέκεται νευρικός ιστός πχ ισχιαλγία

  • Επώδυνα σημεία της περιτονίας και των συναφών περιφερικών δομών. Δεν είναι λίγες οι φορές που το πραγματικό αίτιο του πόνου εντοπίζεται σχετικά μακριά από το σημείο εκδήλωσης του. Έτσι για παράδειγμα αρκετές φορές η θεραπεία σε έναν επώδυνο αυχένα επέρχεται από την αποκατάσταση μια δυσλειτουργίας στον ώμο.

  • Τη δύναμη, την αντοχή και την ελαστικότητα του μυοτενόντιου συνόλου.

  • Τον έλεγχο των μυΙκών ισορροπιών μιας περιοχής. Κάποιες φορές η απλή εξισορρόπηση μυϊκών δυνάμεων με κατάλληλη άσκηση αρκεί από μόνη της ώστε να επέλθει η λύση του προβλήματος.

  • Την επανεκπαίδευση, σε μυοσκελετικό και ιδιοδεκτικό επίπεδο, στην σωστή εργονομία. Μια λάθος θέση στην εργασία και σε καθημερινή βάση ίσως είναι από μόνη της το βασικό αίτιο εκδήλωσης ενός χρόνιου μυοσκελετικού προβλήματος. Το ίδιο ισχύει και με μια κακή τεχνική σε ένα άθλημα, την οποία ένας manual therapist οφείλει να επανεκπαιδεύσει.

posturalassessment.png
bottom of page